Relatietherapie in Purmerend

Op dit moment geef ik geen relatietherapie. Kijk hier voor relatietherapie in de buurt.

Weet je nog?

Je relatie is de basis van wie je bent. Van wie je kunt zijn. Het geeft je de veilige ruimte om helemaal jezelf te zijn. Van geborgen en kwetsbaar tot ambitieus en ondernemend – vaak tegelijkertijd. Jullie voeden elkaar, zijn kritisch, ondersteunend en naar buiten toe een goed geolied team. Jullie beseffen dat jullie geluk het resultaat is van onverminderde inspanning en investering in elkaar. Jullie houden elkaar scherp en geven elkaar ruimte. In liefde, respect en omdat het leuk is.

Waarom is het niet meer zo?

Wat is er gebeurd? Waarom hebben jullie dat niet? Waarschijnlijk lig je er vaak over wakker. Misschien heb je er ook al met anderen over gesproken. Waarschijnlijk ook met je partner. In het beste geval snappen jullie het allebei niet, maar vaker is het aanleiding voor weer zo’n scène tussen jullie. Jullie zijn allebei goed in staat situaties te analyseren, niet op je mondje gevallen en intelligent genoeg om te zien dat hoe het nu gaat niet klopt. En toch. Toch wikkelen jullie steeds hetzelfde scenario af. Hoe kan dat?

Hardnekkiger dan jij

Gewoontes zijn vaak hardnekkiger dan je zelf bent. Ingesleten gedrag is vast gedrag. Of je wilt of niet: je gedrag is je vóór. De meeste mensen lukt het niet zonder begeleiding het eigen gedrag te veranderen. Aan de ene kant komt dat omdat het moeilijk is de vaste patronen in jouw denken en doen te zien. Aan de andere kant is het moeilijk met jezelf alternatieven te vinden en uit te proberen. Dat geldt in een relatie dubbelop.

Doorbreken

Daarom is de eerste stap in vrijwel alle vormen van relatietherapie er een van ‘doorbreken’: we vinden de patronen en automatismen die zich in en tussen jullie afspelen. Je zult merken dat het betrekkelijk eenvoudig is ze te herkennen, zowel bij jezelf als tussen jullie. Je gaat ook merken hoe moeilijk het is om, zelfs als je het weet, die patronen te doorbreken. Toch is het belangrijk dat we deze stap goed maken. Het is heel eenvoudig; zolang jullie elkaar niet écht kunnen bereiken, kun je niet verder.

Hervinden, verdiepen en vooruit kijken

Als die eerste stap is gezet, blijken de vervolgstappen vaak relatief makkelijk. Jullie krijgen er weer zin in, er is energie en een positieve, open houding naar elkaar en naar de toekomst. Dat wil niet zeggen dat het allemaal even eenvoudig is. We zullen ook pijn behandelen, verdriet dat jullie elkaar aandeden. Jullie zullen nog steeds botsen, er zal nog steeds wrijving zijn. Het zal nog steeds hard werken zijn om de kracht van jullie te hervinden. Uiteindelijk kijken we naar de toekomst, ik zal jullie vragen plannen te maken, leuke dingen te gaan doen — samen.

Heb je vragen over je relatie?

Kijk dan even op het gratis forum over relatietherapie van Psycholoog NU! In dit forum kun je anoniem en gratis al je vragen stellen aan een ervaren relatietherapeut bij jou in de buurt, waaronder ik zelf.

Bel of mail gerust

Veel stellen geven aan eigenlijk veel te lang te hebben gewacht – ‘Goh, hadden we dit maar een half jaar eerder gedaan!’ Ik kan me goed voorstellen dat je het zo lang mogelijk uitstelt; het is ook eng, moeilijk en voelt misschien raar om zo je hele hebben en houden met een relatietherapeut te bespreken.

Maar het is echt beter om snel je verhaal te doen en snel aan de slag te gaan. Net als met alles geldt voor je relatie: hoe eerder je erbij bent, hoe makkelijker ik jullie kan helpen.

Is dit herkenbaar of wil je meer weten over relatietherapie? Bel of mail mij gerust voor een afspraak.