EFT relatietherapie in Purmerend

Wanneer ga je in Emotionally Focussed Therapy?

Jullie relatie wordt, als elke relatie, uiteindelijk een beetje vanzelfsprekend. Het nieuwe is er vanaf, je hebt het idee elkaar door en door te kennen, en het leven en de drukte van alledag leiden dusdanig af dat jullie elkaar stukje bij beetje uit het oog verliezen. Weet je wat het ook is? Je hoeft geen moeite meer voor elkaar te doen, gelukkig maar want je hebt daar noch energie voor, noch zin in. Emotionally Focussed Therapy (EFT) is voor iedereen die die moeite wel weer wil doen. Misschien omdat er een crisis is. Dat jullie in een hele zware periode zitten. Maar het kan ook omdat het allemaal wat vanzelfsprekend werd en jullie stilstand willen voorkomen.

Wat is EFT relatietherapie?

De naam zegt het al: in de behandeling richten we ons op de emoties. Voor bijna iedereen zijn emoties vrij onbekende en ongrijpbare krachten in je leven. Niet het alledaagse huilen of lachen, maar de wensen, verlangens en angsten die je bepalen. Hoe je met iemand wilt zijn, wat je geeft, wat je deelt, hoe je je aan een ander wilt verbinden. Het zijn lastig onder woorden te brengen onderwerpen; en toch gaan we het doen. De methode, Emotionally Focussed Therapy, is een wetenschappelijk goed geteste behandelmethode voor stellen. We werken met de gedachte dat je emoties zich aanpassen en dat jij je emoties kunt sturen. De emoties zélf zijn dan ook niet zo zeer het onderwerp, als wel de manier waarop jij en je partner ze kennen, weten wat ze betekenen en kunnen beheersen en gebruiken.

Eerst: opnieuw leren praten

Voordat we die emotionele verkenning doen, moeten jullie eerst weer in gesprek komen. Dat is een praktisch werkje waar jullie veel baat bij zullen hebben. Jullie reageren nu namelijk steeds maar weer op dezelfde negatieve manier op elkaar. Daardoor knabbelen jullie elke keer een beetje van ‘jullie’ af – het basale gevoel van verbondenheid en veiligheid. Inmiddels is die negatieve spiraal geëscaleerd. Het lijkt wel alsof jullie elke keer weer in dezelfde situatie belanden. En ook al willen jullie dat het anders gaat, het lukt jullie niet er uit te breken. Jullie zijn moe. Moe om nog te strijden. Moe om het anders te doen.

Zien wat er is

Voor de meeste stellen is het best even slikken. Wat jullie niet in de gaten hebben is dat jullie ‘chemie’ er van alle kanten vanaf straalt. Zelfs in de meest alledaagse gesprekjes waarin jullie ‘je inhouden’ is precies te zien hoe jullie zijn. De relatietherapeut geeft dat vaak al in het eerste gesprek aan. Emotionally Focussed Therapy laat zo zien wat jij en je partner met elkaar aan het doen zijn en hoe dat voor elkaar voelt.

Je diepste emoties bepalen je

Jullie reacties op elkaar zijn bijna instinctief. Dat komt omdat de basis emotioneel is. In de behandeling vinden we die emoties. We bespreken ze. We diepen ze uit. Je komt er achter dat jij en je partner heel primaire behoeften hebben naar elkaar en dat die heftigheid van reageren (of juist in jezelf keren) alles te maken heeft met bijvoorbeeld angst voor verlating, angst niet de moeite waard te zijn, angst voor kritiek, voor afwijzing. De behandeling richt zich op het vergroten van veiligheid en intimiteit en brengt via de emoties beweging en verandering.

EFT – de weg naar wezenlijke groei

Fase 1 – Een patstelling

Waarschijnlijk herken je dit wel: het lijkt alsof elk gesprek van jullie op hetzelfde uitdraait. Sterker nog, het lijkt ook alsof elke stap van dat gesprek vastligt. Niet het onderwerp, maar hoe jullie met elkaar omgaan lijkt helemaal vastgelopen. Elke stap precies hetzelfde. Hij zegt dit. Zij doet dat. Hij voelt zus. Zij bedoelt dat heel anders. Enzovoort. Daar gaan we weer. Veel stellen hebben niet door dat dat patroon in elk gesprek terugkomt. Ook heel alledaagse gesprekken. Ook in de behandelkamer. Dat is prettig, want daardoor kan ik vrij snel en duidelijk terugkoppelen wat jullie in deze eerste fase te doen staat. Dat is een heel concreet werkje: jullie gaan die patronen leren herkennen en doorbreken.

Fase 2 – Hoe het voelt

In de tweede fase herstellen we het diepe, emotionele verbond tussen jullie. Jullie relatie heeft jullie heel dicht bij elkaar gebracht; jullie deelden een leven, met alle verwachtingen en mogelijkheden. En met alle angsten, alle kwetsbaarheden en alle persoonlijke krachten en zwaktes. Jullie zetten de maskers af. Jullie gaven jezelf. Daar is de laatste tijd geen sprake meer van; het gedeelde leven is afgezet, de barricades opgegooid en eerlijk gezegd weet je van jezelf ook niet meer wat je nu wel en niet wilt, wat er nu precies pijn doet en hoe je je leven verder wilt leven. De gesprekken die we hebben worden door de meeste cliënten als zeer bijzonder ervaren. Wat er gezegd wordt doet er toe, is bepalend voor wie jullie zijn. Jullie zien elkaar weer. Jullie kunnen elkaar weer dragen. Ook de pijn en ook het verdriet. Het is weer van jullie.

Fase 3 – Samen weer verder

In de derde fase kijken jullie samen vooruit; de problemen zijn voor een goed deel opgelost en jullie voelen je sterker en veerkrachtiger. Er is veel gebeurt, jullie hebben nog steeds veel te bespreken. Bijna alle stellen vinden het erg fijn dat ze een manier hebben gevonden om de moeilijke onderwerpen, soms donker, soms angstig en altijd kwetsbaar, te bespreken vanuit liefde en respect. Dat is een groot goed waar jullie relatie hechter van wordt.

Contact met Psycholoog Purmerend

Maakt je relatie een moeilijke tijd door? EFT relatietherapie kan een middel zijn om je relatie nieuwe inzichten te geven. Neem telefonisch contact op via 0299 – 70 02 11 of vul het contactformulier in voor een kennismaking. Ik leg je graag uit wat ik voor je kan betekenen.